Prízraky morských hlbín (1)

Podľa dávnych príbehov obývajú moria a oceány záhadné tvory, ktoré sa vedci snažia vysvetliť logickými odpoveďami, ktoré popierajú akúkoľvek existenciu bytostí, ktoré akoby vypadli z hororových príbehov starých námorníkov. Vidiny, alkohol, morské tvory s podobnými črtami ako tie bájne. Tieto a mnohé ďalšie odpovede môžeme počúvať ako vysvetlenia. Ale sú tvory ako Kraken len prízrakmi z morských hlbín?

Samozrejme niektoré príbehy skutočne nemôžeme považovať v súčasnosti za reálne ale sú len súčasťou mýtov, legiend a starých príbehov rôznych kultúr. K týmto môžeme zaradiť rozprávanie o tvorovi menom Bakunawa. Pod týmto menom sa skrýva drak z Filipínskej mytológie, ktorý sa často opisuje ako obrovský vodný had s červeným jazykom, žiabrami, dvomi pármi krídel a ústami veľkými ako jazero. Niektorí hovoria dokonca i to, že je bohom podsvetia, iní, že pochádza z krajiny dávnych predkov. Všetky príbehy sa však zhodujú v jeho označení ako pojedačovi Mesiaca. Podľa legendy malo kedysi existovať až sedem mesiacov. Bakunawa oslepený ich nádherou ich začal pojedať. Keď sa vrhol i na ten posledný, vyšli ľudia zo svojich domovov s hrncami a panvicami aby urobili hluk a Bakunawu vystrašili. Ten, Mesiac vypľul späť na oblohu.

Avšak nie všetky príbehy hovoria o mýtických zvieratách a aj v súčasnosti môžeme počúvať príbehy o stretnutiach s nimi. Jedným z nich je Lusca, ktorá má byť napoly žralok, napoly chobotnica obývajúca tzv. Modré diery pri bahamskom ostrove Andros. Pomalé otáčanie morskej vody, jej prepadávanie do hlbín a následné vyvrhovanie má podľa miestnych na svedomí jej dych. Každého kto sa k nej príliš priblíži má stihnúť smrť. Neplatí to však len pre potápačov a rybárov, ale aj pre ľudí, ktorí stoja príliš blízko na pobreží.

K Lusce sa viaže aj legenda o morskej panne, ktorá by po vynorení mala dať človeku hádanku. Ak ju niekto uhádne, morská panna mu ukáže svoj palác, podaruje prameň vlasov a šťastie na celý život, ak nie, tak sa človek stane potravou pre Luscu.

Prevládajú názory, že Lusca má na svedomí aj tzv. žabích mužov britskej armády, ktorá na Androse mala počas druhej svetovej vojny výcvikovú základňu. Pri ponoroch sa vždy pár mužov stratilo a podľa plukovníka Brucea Wrighta ich zniesla zo sveta práve Lusca.

Rôzne útoky hlavonožcov môžeme pozorovať po celom svete. Príkladom je útok na Oliviera De Kersausona, ktorého napadla obrovská chobotnica počas pretekov okolo sveta o cenu Julesa Verna. Olivier uvádza, že videl chápadlo hrubšie ako mužská noha cez okienko v podpalubí. Po zastavení lode tvor pustil zovretie a zmizol. Olivier povedal, že nevie čo by spravil, keby sa chobotnica nepustila.

Horší prípad sa stal  v roku 2001 v Japonsku, kde miestnych rybárov napadla obria chobotnica, ktorá ich dokonca prenasledovala na súš pričom chápadlá používala ako nohy. Po zranení sa našťastie stiahla do mora.

V podstate stále nemáme informácie o zvykoch obrích hlavonožcov, nakoľko sa ich nepodarilo pozorovať v ich prirodzenom prostredí. Zatiaľ sú k dispozícii len fotografie získané japonskými výskumníkmi v hĺbke 900 metrov z roku 2005 a vyplavené mŕtve telá nájdené napríklad v Tasmánii alebo na Novom Zélande. Rekordmanom bol mŕtvy jedinec, ktorý bol nájdený v roku 1986 na Anastasia Beach na Floride, ktorého hmotnosť sa odhadla na 5 ton.


Existuje teda Lusca a ostatné bájne bytosti alebo je to len jednoduché vysvetlenie prírodných javov a obrovských hlavonožcov domorodými rybármi? Ak áno čo je príčinou jej útokov a útokov ostatných hlavonožcov na ľudí?


Comments

Popular Posts