Tajomné ostrovy



Zrejme najznámejším a najtajomnejším ostrovom je a vždy zostane Atlantída. Bájny ostrov s vyspelou kultúrou, úrodnou zemou a pokročilou technológiou, o ktorej sa prvý krát zmieňuje Platón. Zmienku však v roku 640 pred n.l. uvádza i Solón, ktorý si mal vypočuť rozhovor rybárov o krajine stratenej pod vodou, kde žila vyspelá, bohatá civilizácia, ktorú zničila prírodná katastrofa. Ako Platón uviedol  „v jednom dni a noci nešťastia (...) ostrov Atlantída zmizol v hlbinách mora.“

Z ďalších zmiznutých ostrovov môžeme uviesť Lemúriu, ktorá sa mala nachádzať medzi Indiou a Afrikou, zničená zemetraseniami; alebo Thule, bájny ostrov vzdelanosti a čistoty, ležiaci kdesi na severe.

Samozrejme všade po svete môžeme nájsť rôzne zmienky o viac či menej legendárnych krajinách a ostrovoch, ktoré sú dávno zaniknuté alebo ani možno nikdy neexistovali a vedci aj laici sa ich existenciu a význam snažia stále  preukázať. Existujú, resp. existovali aj ostrovy, ktoré nás však mátali či dokonca až desili. Máme o nich správy od bádateľov a pozorovateľov ale tieto tajomné ostrovy nie sú na mapách. Išlo o klam alebo tieto miesta ešte nemajú byť odhalené? Pozrieme sa na niektoré z nich.

Sannikovov ostrov

Informáciu o neznámom ostrove nachádzajúcom sa v Severnom ľadovom oceáne severne od Novosibírskych ostrovov priniesol v roku 1811 lovec kožušín Jakov Sannikov. Ostrov dovtedy a ani potom nebol zaznamenaný v žiadnej mape avšak Sannikov ho počas svojich plavieb videl niekoľko krát. Podľa jeho opisu by mal ostrov mať na dĺžku 80 a na šírku 55 kilometrov, pričom sa mal nachádzať uprostred ľadových krýh s aktívnou sopkou, ktorej teplo prospievalo bujnej vegetácii a aj rôznym zvieratám ako sú napr. vtáky či polárne líšky. Teplotný rozdiel ostrova a oceánu mal spôsobovať, že sa v jeho okolí nachádzala hustá hmla, ktorá ostrov zahaľovala. 

Sannikov sa pokúšal na ostrov dostať niekoľko krát, ale kvôli množstvu ľadových kier sa mu to nepodarilo. Na prieskum sa vydalo niekoľko expedícií, môžeme spomenúť napríklad expedíciu Georgea W. DeLonga z roku 1881, ktorá objavila pri Novosibírskych ostrovoch pevninu, ktorú pomenovali Bennetov ostrov, avšak tento bol plný ľadu a snehu. 

Z ďalších expedícií môžeme spomenúť výpravu Eduarda V. Tolla, ktorá sa vydala ostrov hľadať na začiatku dvadsiateho storočia. Muži sa nikdy nevrátili ani neboli záchrannou výpravou nájdení. Bol nájdený iba list, v ktorom sa písalo, že muži išli na prieskum. 

Zástancom Sannikovovho príbehu bol geológ Vladimír A. Obručev, ktorý tvrdil, že Sannikovov ostrov sa oddelil od zvyšku pevniny pričom v tomto tropickom raji ako bol opísaný mohli prežiť pravekí ľudia a zvieratá. Do dnešných dní sa však ostrov nenašiel a teda zostáva otázkou čo vlastne Sannikov videl? 

Ostrov Démonov

Ostrov Démonov, ktorý mohol byť kedysi nájdený mimo pobrežia Newfoundlandu bol prvý krát zaznamenaný v mapách počas 16. storočia. Mnoho námorníkov tvrdilo, že počulo strašné zvuky, desivé výkriky a videli podivné bytosti keď ich loď plávala okolo tohto prekliateho ostrova. Verilo sa, že na ostrove žijú démoni a rôzne divoké tvory, ktoré napadnú každého kto sa opováži vstúpiť na pevninu. Dokonca tam mali blúdiť duše tých, ktorí sa utopili v Atlantiku. 

Zrejme jedinou osobou, ktorá prežila pobyt na ostrove bola Marguerite de la Rocque, francúzska šľachtičná, ktorá bola na ostrove vysadená spolu s jej druhom  a slúžkou. Neexistuje jednotný názor prečo šľachtičná bola vôbec na palube zámorskej lode a už vôbec pri dôvode vysadenia na ostrove. Niektorí hovoria, že zvyšok rodiny chcel zdediť jej majetky, iní, že to bol trest za škandalózne správanie. Pri vysadení na ostrove dostali pištole, strelný prach, nože a pod. Žili vraj v jaskyni a ich poživňou boli bobule. Démoni k nim mali chodiť v noci. Malo ísť o podivné tiene, v tme žiariace oči, neviditeľné útočné ruky a pod. Muž so slúžkou časom zomreli a neskôr zomrelo aj Margueritino narodené dieťa. Nakoniec bola Marguerite zachránená skupinou rybárov. Čo však robí tento ostrov záhadným je fakt, že v 17 storočí zmizol z máp. Existoval vôbec niekedy? A ak nie, kde vlastne Marguerite bola? Niektorí hovoria, že mohla byť na Fichotovom ostrove, ktorý sa nachádza v blízkosti ostrova  Strait of Belle nachádzajúcom sa severne od Newfloundlandu a výkriky ktoré počuli patrili tamojším vtákom. Samozrejme je to len teória a dnes už nikto s istotou nevie, kde teda Marguerite bola a čo alebo kto boli tí desiví démoni.

Ostrov v Sargasovom mori

Ďalší podivný ostrov, ktorý zmizol tak rýchlo ako sa objavil, bol videný v Sargasovom mori v roku 1956. Svedkami tohto podivného úkazu bola posádka lodi Yamacraw. Na obrazovke radaru sa z ničoho nič zjavila pevnina, ktorá tam predtým nikdy nebola. Najväčšou záhadou však bolo, že sa ostrov vznášal nad hladinou. Keďže kapitán chcel úkaz preskúmať vydal príkaz, aby loď ostrov podplávala. Ako sa loď dostala pod ostrov, začalo zhasínať svetlo na palube, postupne prestali fungovať prístroje a posádka sa začala cítiť zle. Kapitán vydal príkaz obrátiť loď a dostať sa spod ostrova, ktorý bol na radare viditeľný ešte nasledujúci deň a potom zmizol. Tento fenomén sa doteraz nepodarilo vysvetliť.



Všetky tieto ostrovy ukrývali svoje tajomstvo a ako sa zjavili, tak i zmizli. Je možné, že vlastne nikdy neexistovali a išlo by len o kolektívnu halucináciu, optický klam akýchsi fantómov? Môže to byť viac než pravdepodobné, takýchto fantómov je na svete veľa. Jedným z nich bol Emerald Island, ktorý bol objavený kapitánom Nockellsom v roku 1821 južne od ostrova Macquarie v moriach pri Antarktíde. Išlo o malý, robustný a skalnatý ostrov, na ktorom nebolo žiadne bezpečné miesto pre vylodenie a prieskum. Kapitán tento ostrov popísal ako vcelku skutočný, niekoľko expedícií sa ho vydalo hľadať, ale videli ho iba niektorí. Preto sú výskumníci presvedčení, že išlo iba o optický klam.


Samozrejme tajomné ostrovy existovať mohli, je možné aj to, že by stále existovali a boli by len zatajované. Ďalšou z teórií je, že podobne ako dávne civilizácie boli ostrovy zničené zemetraseniami, vulkanickými erupciami či potopami. Otázkou však zostáva či tieto podivné miesta skutočne existovali?





Citácia:

Plato. Preklad: Benjamin Jowett. TIMAEUS. New York, C.Scribner´s Sons (1871). Dostupné na:  http://sacred-texts.com/cla/plato/timaeus.htm


Comments

Popular Posts