Nie tak veľké záhady

Kambýsova armáda

Predstavte si ohromnú armádu, vojakov, kone, ako kráčajú vpred, aby porazili vzdorného nepriateľa. Má sa strhnúť ohromný boj, ale nikdy sa tak nestane. Armáda bez stopy zmizne, aby sa o pár tisíc rokov vynorila z piesku ako pripomienka veľkého vládcu...

Perzský kráľ Kambýsos z rodu Achaimencov vládnuci v rokoch 530 až 522 pred n.l. bol synom Kýrosa II Veľkého, ktorý bol jedným z najvýznamnejších vládcov,  dobýjal cudzie územia, medzi inými aj Lýdiu. Je všeobecne známe, že pred týmto bojom sa išiel lýdsky kráľ Kroisos poradiť do veštiarne v Delfách. Pýtiina odpoveď bola, že ak prekročí rieku Halys, tak padne veľká ríša. Kroisos si veštbu vyložil zle a prehral. Rozhorčenému Kroisosovi potom Pýtia povedala, že sa mal najprv opýtať, ktoré kráľovstvo bude zničené. 

Kambýsos v dobíjaní nových území nasledoval príklad otca a je známy tým, že dobil prakticky celý Egypt. Jediným miestom, ktoré odporovalo tomuto panovníkovi bola veštiareň boha Amona, ktorá sa nachádzala v oáze Siwa. Kambýsos vyslal armádu v počte 50 tisíc vojakov. Armáda však po 7 dňoch putovania zmizla a už sa nenašla.

Herodotos uvádza, že "armáda putovala cez piesočnú púšť aby napadla nepriateľa, a dostala sa asi do polovice cesty medzi nimi a Oázou, zatiaľ čo raňajkovali prihnal sa ohromný južný vietor a pochoval ich v púšti, takže zmizli a nikto ich viac nevidel.“ Herodotos teda uvádza, že ohromná armáda bola pochovaná pod pieskom. Môže to byť naozaj tak?

Experti Angelo  a Alfredo Castiglioni vykonávajú v danej oblasti prieskum. Ako uviedla Rossela Lorezni pre news.discovery.com na mieste boli nájdené „bronzové zbrane, strieborný náramok, náušnice a stovky ľudských kostí (...) medzi kosťami boli aj hroty šípov, konské uzdy, totožné s tými, ktoré využívali Peržania.“ Ďalšie pozostatky armády by sa mali nachádzať hlbšie v piesku. Po geologických prieskumoch našli pod pieskom aj vysušenú vodu či studne, ktoré zasypal piesok a sú dôkazom, že kedysi sa tam oáza naozaj nachádzala. Zmiznutú 50 tisícovú armádu teda pochoval piesok a čo všetko ešte je pod pieskom ukáže len čas.


Citácie:

The History of Herodotus, parallel English/Greek, tr. G.C.Macaulay, 1890, at sacred-texts.com

Rossela Lorenzi. Vanished Persian Army Said Found in Desert. NEWS.DISCOVERY. 2012. Dostupné na: http://news.discovery.com/history/archaeology/cambyses-army-remains-sahara.htm

Comments

Popular Posts