Pozor na.... čarodejnice?

Zrejme všade na svete sa môžeme stretnúť s príbehmi o čarodejniciach. Bývajú vykresľované ako staré ženy s bradavicami, ktoré pripravujú rôzne nápoje či hovoria zaklínadlá a škodia ľuďom či dobytku ale aj ako vážené ženy, ktoré by ste na čarodejnice netipovali. Celkovo možno povedať, že svojou povahou sú to zlé ženy, v prevažnej väčšine išlo o ženy, hoci niekedy môžeme nachádzať zmienky aj o mužoch – čarodejníkoch. Medzi ľuďmi panovala viera, že takéto ženy obcujú s diablom a majú na svedomí úhyn dobytka, zlé počasie či rôzne katastrofy a choroby a ničenie úrody. Dokonca vraj mali kradnúť mužov. Ako uvádza v jednej z povestí Michal Kohn keď sa vraj raz takto unesení chlapi vrátili boli „doškriabaní, ani čo by sa so svorkou psov ruvali. Keď sa ich (ľudia) spytovali, kto ich tak doriadil, povedali, že si nepamätajú, ale že sú takí vytrasení, akoby celý život iba tancovali.

V stredoveku dokonca dochádzalo k upaľovaniu čarodejníc, prebiehali čarodejnícke procesy a prenasledovanie ľudí. Podľa niektorých odhadov mali inkvizítori na svedomí viac ako 200 000 obetí. Často krát stačilo iba obvinenie a človek počas tvrdého mučenia priznal čo od neho inkvizítori chceli počuť. Hon na čarodejnice však nie je až tak dávnou históriou ako by sme mohli čakať. Ako napríklad uvádza Jaroslav Mareš, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch v severnom Transvaale (Južná Afrika) „v odľahlých dedinách sa ľudia triasli hrôzou, aby neboli obvinení z čarodejníctva. Len v priebehu roka (...) tu zabili lovci čarodejníc viac ako 80 ľudí. Stačilo obvinenie z čohokoľvek. Od dlžníka, ktorý nechcel vrátiť požičané peniaze, od odmietnutého nápadníka, od niekoho, s kým sa postihnutý dostal do náhodného sporu. Ako náhle sa niekomu začalo dobre dariť, alebo sa čímkoľvek odlišoval od ostatných, padlo na neho podozrenie z čarodejníctva.“

Vo všeobecnosti je, resp. bolo trestom za čarodejníctvo smrť a to upálením. Ako napr. uvádza Martin Stejskal v Bánovciach nad Bebravou bola v septembri roku 1603 zaživa upálená istá Zuzana Santová, obvinená z čarodejníctva, pretože „sa natierala čarovnou masťou, stýkala sa s diablom, s ktorým lietala na metle, dokázala sa premeniť na rôzne zvieratá, krupobitím zničiť úrodu...“ atď. Pri mučení sa ku všetkému priznala.“ Státisíce ľudí priznali i to, čo si ani predstaviť nevedeli. Ako v jednej legende uvádza Igor Janota jedna takto dávno upálená žena sa mala raz objaviť nemenovanému študentovi. Rozpovedala mu svoj príbeh i to, ako bola obvinená z čarodejníctva. Dokonca hovorila i o vyšetrovaní, ktoré bolo „najprv len mierne, bezbolestné. Ako som sa však mohla priznať k takým skutkom, o akých som ani len nesnívala! Vraj som celé noci ropuchám vlastnými vlasmi zašívala oči, z odumretých ľudských plodov masti vyrábala, na cintorínoch týmito rukami kosti vyhrabávala a potom z nich pálila a mlela čarodejnícky prach! (...) Začali ma mučiť (...) v tej strašidelnej bolesti som radšej všetko priznala. Nevládala som už trpieť. Bolo mi všetko jedno. Len aby muky prestali.“ 

Ako ďalej Janota uvádza, mladík si vzal neskôr ženu, ktorá vyzerala presne ako upálená neznáma a skonala keď sa jej šaty chytili o oheň, ktorý ju upálil. Či už sa tento príbeh naozaj stal, alebo ide len o akúsi rozprávku či legendu, zrejme takto podobne prebiehali všetky procesy. Hoci boli všetky tieto postupy otrasné, nehumánne a obete sa priznali, len aby žiadne ďalšie mučenie nepokračovalo je možné, že by medzi toľkými nevinnými obeťami boli aj skutočné čarodejnice? Ako uviedol Mareš o lovcoch čarodejníc z Afriky oni „dobre vedia, že väčšina nimi osočených osôb sú nevinní ľudia, ktorí nemajú s kúzlami nič spoločného, ale sú presvedčení o tom, že existujú aj skutočné čarodejnice, niektoré z nich veľmi mocné, možno silnejšie než oni sami. A tých sa obávajú.“ Takže nevinní ľudia sú, resp. boli prenasledovaní aby sa našli skutočné čarodejnice. Môžu existovať? V súčasnosti môžeme z rôznych zdrojov počúvať o bielej, pomáhajúcej, a čiernej, škodiacej mágii. Od starých materí počúvame ako si pomôcť proti urieknutiu a pod. Mohli by teda ženy, znalé rôznych kúziel a čarov, lietať na metle a škodiť ľuďom?

Mohli by skutočne lietať?

 Z rôznych častí sveta sú dochované príbehy či iné dôkazy o jedincoch, ktorí mali mať túto schopnosť. Ako napríklad uvádza Arnošt Vašíček „v blízkosti Rio Magdalena v Kolumbii sa dochovali povesti o kúzelníkoch, pochybujúcich sa tesne nad povrchom zeme. Archeológovia tu vykopali sochy bytostí, ktorých chodidlá delia od zeme desiatky centimetrov. V Peru sa nachádzajú prastaré tkaniny s vyobrazením ľudských postáv plávajúcich ovzduším (...) V národnom múzeu v Dillí sú vystavené skulptúry s motívmi prekonávania zemskej tiaže silou vôle. V Marvelovej knihe zo 14 storočia je predložené svedectvo o lietajúcich kúzelníkoch.“ Lietanie či levitácia nie je, pre mnohých, až tak nemožná, ako sa  to na prvý pohľad javí. Dokonca sú dokumentované prípady o ľuďoch, ktorí dokázali lietať. Ako príklad uvádza roku 1655 Jones Frank prípad muža menom „Jerzy Gasztow (...) nevedel ani čítať, ani písať, vyrástol doslova v prasacom chlieve. Ničím nevynikal, nikto o ňom nevedel (...) jedného dňa vykrikoval, že mal vraj v noci jasnovidenie, v ktorom ho pán Boh vyzval, aby sa pripravil na poslednú cestu, že si ho okolo obeda vezme k sebe. (...) Jerzy stál s roztiahnutými rukami a hľadel s napätím k nebu (...) nič tam nebolo (...) náhle sa jeho telo odlepilo od zeme a stúpalo nahor, ako by ho ktosi neznámy tiahol neviditeľným lanom (...) Jerzy stúpal až do výšky asi päťdesiat metrov. Tu sa zastavil, pripažil, sklonil hlavu a pohliadol dole. Naraz vykríkol desom (...) padol dolu. Dopadol na kamenný obrubník a zabil sa.“ K slávnejším osobnostiam patrí špiritista Daniel Dunglas Home, ktorý sa dokázal vznášať v rôznych výškach a dokonca aj pred niekoľkých svedkami lietať.

Existujú?

Jedným z najznámejších posledných prípadov stretu s čarodejnicou pochádza z roku 2004 z mesta Monterrey, Mexiko, kde sa policajt Leonardo Samaniego stretol s niečím čo označil za čarodejnicu. Samaniego robil pravidelnú kontrolu vo svojej oblasti keď zbadal ako nejaký čierny objekt padol zo stromu a chvíľu pred dopadom na zem zostal vo vzduchu. Pričom to vyzeralo, že sedí na niečom ako metla. Samaniego opísal stvorenie ako ženu s čiernymi očami bez viečok a tmavo hnedou pleťou, ktorá mala byť oblečená v čiernom a vyzerať ako čarodejnica. Podivná žena, ktorá si chránila oči pred svetlami auta odrazu na auto skočila. Samaniego začal cúvať a snažil sa ženu striasť, čo sa mu však vôbec nedarilo a zavolal posily. Samaniego stratil vedomie a nevie presne čo sa potom dialo. Hoci tento príbeh môže vyzerať neskutočne, po medializovaní tohto príbehu sa začali ozývať viacerí ľudia, ktorí tvrdili, že tiež čarodejnicu videli.

Z ďalších svedectiev môžeme uviesť napr. prípad Guliany S., ktorá pre paranormal.about.com uviedla že ako dieťa počula od niekoľkých spolužiakov príbehy o tom, ako istá „čarodejnica žije v horách (blízko Monterey) a kradne a zabíja deti aby si tak predĺžila život.“ Pri týchto horách mali jej rodičia pomarančovú farmu. Ďalej Guliana S. uvádza, že raz, keď sa zatúlala príliš ďaleko na ňu akási žena začala z diaľky kričať „Niňa....Niňa....(čo znamená, „malé dievča“ po španielsky). Myslela som, že sa mi to len zdalo a tak som sa rozhliadla okolo seba a potom som ju uvidela... Žena. Bola na svahu, vo výške asi 30 metrov. Postavila sa na skalu a mávala na mňa. Mala veľmi podivné oblečenie – všetko čierne vyzerajúce skoro ako perie a jej „úsmev“ (skôr úškrn) bol veľmi pretiahnutý a vyzeral čierno, rovnako ako všetky jej zuby boli čierne. Ale najdesivejšie zo všetkého boli jej oči – čierne ako uhoľ.“ Starena najprv chcela od Guliany pomoc, potom na ňu kričala, že pre ňu niečo má pričom sa pomaly približovala. Nakoniec jej hlas znel veľmi drsne. Ďalej sa podľa Guliany „jej tvár zmenila a stala sa takmer skreslenou, keď vyštekla, aby som prišla k nej.“ Guliane sa nakoniec podarilo ujsť a dobehnúť až do domu, kde všetko rozpovedala. Jej rodina sa z farmy ihneď odsťahovala. 

Je možné, že rôzne príbehy o čarodejniciach, ktoré unášajú deti, škodia ľuďom a privolávajú pohromy sú aspoň z časti pravdivé alebo je na všetko logickejšie vysvetlenie? Ženy mohli byť v minulosti z čarodejníctva osočované z rôznych dôvodov, rovnako Guliane mohol strach prifarbiť situáciu ale čo lietajúce stvorenie, ktoré napadlo Leonarda Samaniega??  



Citácie:
Arnošt Vašíček. Planeta záhad II. díl Zkázy a zázraky. (Praha: Baronet, 1999)
Frank P. Jones. NEJvětší záhady světa. Superzáhady a zázraky. 33 události, ktoré vzrušili svět. (Liberec: Dialog, 1993)
Guliana S. The Witch of the Mexican Hills. PARANORMAL.ABOUT: n.d. (online). Dostupné na: http://paranormal.about.com/od/humanmysteries/fl/The-Witch-of-the-Mexican-Hills.htm
Igor Janota. Prešporské rozprávky. (Bratislava: Albert Marenčin – Vydavateľstvo PT, 2015)
Michal Kohn. Holíčsky čert. Povesti zo Záhoria. (Bratislava: Albert Marenčin – Vydavateľstvo PT, 2014)
Jaroslav Mareš. Jezero krokodílích čarodějů. (Pardubice: Filip Trend Publishing, 2002)
Stejskal Martin. Labyrintem tajemna aneb Průvodce po magických místech Československa. (Praha: Pasek, 1991


Comments

Popular Posts